Oktatás

SÍOKTATÓKÉNT OSZTRÁK SÍISKOLÁKBAN

Hogyan dolgozhatok sí-, és snowboardoktatóként az osztrák síiskolákban, milyenek a körülmények, bérezés? Itt mindenre fény derül, egészen a legapróbb részletekig.

Először is légy üdvözölve a világ legszebb irodájában! A téli szezonális lehetőségek között - főleg, hogy munkaidő alatt síelhetünk és hódeszkázhatunk - talán a legkézenfekvőbb a sí vagy snowboardoktatóként (továbbiakban síoktató) való elhelyezkedés.

Hogyan lehetek síoktató, elfogadják a magyar oktatóimat?

Az osztrák síoktatói képzés négy lépcsőfokból áll; Ski Anwärter, Landeslehrer 1, Landeslehrer 2 és staatlich geprüfte Skilehrer. A képzés jó hírnevére jellemző, hogy az egész világból érkeznek résztvevők, Kanadától Anglián keresztül egészen Japánig. A síoktató képzés mindegyik esetében egy igen intenzív elméleti és gyakorlati kurzusról beszélünk; reggeltől délutánig (többnyire négyig) a pályán, utána estig a szálláson. A Ski Anwärter képzésnél a részvételi díj 1000 euró körül mozog, ami már mindent tartalmaz. A képzésről bővebben ezen a honlapon kaphatunk információkat. A magyar oktatóit bár elfogadják, de rendszerint nem tekintik egyenértékűnek az osztrák vizsgával és szokták kérni (ha nem is erőltetni) az osztrák kurzus látogatását, majd a vizsga letételét is. Személy szerint az javaslom, amennyiben osztrák síiskolában szeretnénk dolgozni, és még nincs síoktatói vizsgánk, úgy inkább a sógorok képzésével próbálkozzunk. Ráadásul az ő vizsgájuk világszerte ismert, elfogadott és respekt övezi. Ezzel nem azt akarom mondani, miszerint a magyar oktatói vizsga “gyenge”, de az tény, hogy egy külföldi síiskolában nagyobb eséllyel indulunk a sógorék bizonyítványával a kezünkben.

Vannak oktatóim, de hol keressek állást?

Állást egyrészt kereshetünk a pár sorral feljebb említett honlapon keresztül, a menüben a Landesverbändére kattintva, ahol az összes (Burgenlandot kivéve) tartomány síoktatói szövetségének fel van tüntetve a honlapja. Ezeken a honlapokon keressük a Jobs (vagy valamelyik szinonimája) menüt, ahol mindig böngészhetünk az aktuális ajánlatok közül. A másik út, hogy kiválasztunk egy síterepet, és annak a weboldalán megnézzük a síiskolákat, majd a kiválasztott síiskola webes felületén rákeresünk az aktuális állásajánlatokra. Amennyiben nincs, úgy nyugodtan lépjünk velük kapcsolatba; e-mailen vagy telefonon keresztül.

Önéletrajz szükséges? Ha igen, mit írjak bele?

Önéletrajz többnyire szükséges. A személyes adatokon és elvégzett iskolákon kívül szakmai önéletrajzot írjunk; mindenképpen szerepeljen benne, milyen vizsgánk van, eddig hol, mennyi ideig dolgoztunk, miért szeretjük ezt a szakmát. Lényegében ennél a résznél írhatunk a legtöbbet; gyermekkorom óta síelek, imádom a telet, lebilincsel a havas osztrák táj szépsége, a napbarnította alpesi kunyhók és a mélyen behavazott fenyőfák varázslatos harmóniája, békét és nyugalmat teremt lelkem viharos tengerén, szeretem oktatni a gyerekeket, felnőtteket egyaránt; örömmel telt el tudásom átadása és e csodálatos sport népszerűsítése. Ha ennyire drámai beleélés nem is feltétlen szükséges, de hasonlókat nyugodt szívvel írhatunk. Ami az egyik, ha nem a legfontosabb; a fénykép, a fényképes önéletrajz. Enélkül csak sok-sok betű és szám halmaza vagyunk a megannyi önéletrajz közül.

A teljes tájékoztató anyagot letöltheti az alábbi linkről pdf formátumban: LETÖLTÉS